Sananvapaus on viime aikoina ollut mediassa useissa erilaisissa tilanteissa. Viimeisin tilanne, mitä olen itse seurannut, on ollut Helsingin Sanomien juttu Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Helsingin Sanomat julkaisi haltuunsa saamaa materiaalia, joka oli luokitellut kaikkein salaisimmaksi. Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen puolusteli ja perusteli HS:n julkaisemaa artikkelia ja miksi artikkeli oli yleensäkin julkaistu. Tässä blogikirjoituksessa en kuitenkaan käsittele kyseistä tapausta vaikka se merkittävä onkin. Sanon kuitenkin mielipiteeni, että vaikka Mäkisen mukaan lehdistön tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisen toimintaa, on valtion salaisuuksien julkiseen jakeluun tuominen tuomittavaa.

Sananvapaus on tärkeä hyve yhteiskunnassa. Se on yksi demokratian perusasioita jota on kautta aikojen vaalittu mm. suomalaisessa yhteiskunnassa. Sananvapaus, vapaa liikkuvuus, rajattomuudet ovat asioita joita tuodaan esille hyvinä asioina ja että ne kuuluisivat sellaisinaan välttämättöminä asioina kaikille. Kuitenkin nämä kyseiset asiat ovat aina olleet rikollisille erittäin suuri mahdollisuus. Kyseiset hyveet merkitsevät enemmän mahdollisuutta rikollisille kuin monesti saatamme edes käsittää.

TOR-verkko mahdollistaa rikollisen toiminnan ilman kiinnijäämisen pelkoa

TOR-verkosta käytetään useampaa nimitystä. Sipuliverkko, pimeäverkko, darknetti jne. Kyseessä on sananvapauden ja anonyymiteetin suojaksi (*kts. alla) tehty verkko, joka toimii käytännössä internetin päällä.

Wikipedia määrittelee tor-verkon seuraavasti:

Tor (aiemmin lyhenne sanoista The Onion Router[4]) on vapaa ohjelmisto, joka mahdollistaa Internetin anonyymin käytön ja sensuurin kiertämisen. Se on suunniteltu mahdollistamaan sitä käyttävien henkilöiden anonyymin internetselaamisen niin, että valtion virastot, yritykset tai muut tahot eivät voi havaita heidän tekemisiään tai sijaintiaan.

Kyseisestä TOR-verkosta mainitaan tor.effi.org -sivustollla seuraavasti:

Valvonta

Kuka tahansa voi Tor-verkon avulla halutessaan tehokkaasti suojautua verkkovakoilulta, yksityisyydensuojan loukkauksilta ja kommunikoida vapaasti. Kun keskustellaan kavereiden tai puolison kanssa, niin automaattisesti ymmärrämme nämä keskustelut yksityisiksi. Tästä ei tarvitse erikseen sopia, koska on itsestään selvää, että kavereiden asioita ei levitellä. Tämä sama itsestään selvä suoja pitäisi olla myös sähköisillä keskusteluilla

Yksityisyydensuoja

Tor on suunniteltu piilottamaan sinut verkossa.Ihminen tarvitsee yksityisyyttä ollakseen oma itsensä. On luonnollista suojella omaa asuntoaan tarkkailulta ja mieltää siellä oleminen yksityiseksi. Sama koskee verkkokäyttäytymistä ja siellä lukemaasi sisältöä. Internetin käyttösi kertoo sinusta paljon ja paljastaa olinpaikkasi sekä ajatuksesi. Vaikka verkko voi tuntua turvalliselta ja et ole tehnyt mitään rikollista, niin sinua seurataan silti ja tiedot verkon käytöstäsi tallennetaan.

Sananvapaus

Tor edistää sananvapautta kahdella tavalla: se tarjoaa anonymiteettiä sekä sitä voidaan käyttää sensuurin kiertämiseen. Ilman sananvapautta ei ole muitakaan vapauksia, koska ilman avointa julkista keskustelua ei saada tietoa mahdollisista ihmisoikeusrikkomuksista eikä siten saada vallanpitäjiä vastuuseen teoistaan. Näin ollen sananvapaus on yksi demokratian kulmakivistä yksityisyydensuojan rinnalla.

Nyky-yhteiskunnassa, mediassa, poliittisessa päätöksenteossa kuten monessa muussakin yhteiskuntaa koskevassa asiassa tuodaan vain pelkästään ne tietyt hyvät asiat esille. Verrattavissa jäniksen toimintaan piiloutuessa, ei pelkästään pään pensaaseen ja piiloon laittaminen ole ratkaisu kokonaisuudessaan. Samaten kuin maiden rajoilta puuttuvat rajatarkastukset (EU ja Schengen-sopimus) mahdollistavat rikollisuuden liikkuvuuden vapaasti liikkumisen euroopasssa, antaa TOR-verkko ja samalla periaatteella toimivat muut ohjelmat rikollisuudelle aivan uudet ulottuvuudet ulottaa lonkeroitaan. Keskusteluun tarvitaan useita näkökulmia ja niin hyvien kuin huonojenkin asioiden pohdintaa. Ei pelkästään yhtä puolta. Niin kuin jokainen ymmärtää, on kolikollakin kaksi puolta.

Käytännön esimerkkinä huumeiden myynti

Moni kansalainen voi olla yllättynyt siitä kuinka helposti huumeita on saatavilla. Sananvapauden ja anonyymiteetin mahdollistavat ohjelmat ovat helpottaneet huumeiden myyntiä ratkaisevalla tavalla. TOR-verkon tarjoama suoja anonyymiteettineen ja jäljityksen mahdottomuus toimii erittäin hyvin tässä tilanteessa. Mobiililaitteissa toimivat ohjelmat, joita mainostetaan samaten sananvapauden nimissä ja että viranomainen ei pääse niistä perille, on kuin taivaan tarjoama lahja tehdä laitonta toimintaa ilman kiinnijäämisen pelkoa.

Mennään käytännön elämään. Seinäjoki, tuo reilun 60 000 asukkaan pieni kaupunki Etelä-Pohjanmaalla, toimikoon meille esimerkkinä. Olen siis seurannut pimeässä verkossa tapahtuvaa toimintaa jo jonkin aikaa ja seuraavat esimerkit ovat siis ihan oikeasti elämästä. Nämä esimerkit koskevat siis pääasiassa Seinäjokea ja Etelä-Pohjanmaata.

Selvennöksiä: amfe=amfetamiini, puhdasta aata=puhdasta amfetamiinia, kukka=marihuana/kannabis sativasta saatavaa kukintoa, pentso=bentsodiatsepiini eli huumaava lääke.

Tällä ilmoituksella haetaan vakiasiakkaita metamfetamiinille. Aineessa on suuri jatkovara, eli sitä saa sekotettua muuta ainetta, jolloin myytävää/käytettävää ainetta saadaan enemmän.

Määrä, mitä näitä huumausaineiden myynti-ilmoituksia löytyy TOR-verkosta Seinäjoen ja Pohjanmaan osalta on n. 5-6 A4-sivua viiden päivän ajalta. Eli keskustelua, myyntiä ja ostamista tapahtuu paljon anonyymissä verkossa, jossa ei pystytä tapahtumia seurata eikä niihin silloin ole mahdollista puuttua. Huonointa tässä asiassa on, että se ei rajoitu pelkästään huumeiden myyntiin. TOR-verkko mahdollistaa monenlaiset palvelut, jotka eivät kestä päivänvaloa normaalissa verkossa. Korostan siis, että näihin laittomuuksiin pääsisi viranomaiset helpommin puuttumaan, jos ne tapahtuisi normaalissa internetissä.

Turvallisuuteen nämä asiat liittyvät olennaisesti siltä osin, että varainhankinta esim. huumeiden käyttöön tehdään muilla rikoksilla, varkauksilla jne. Esimerkkinä aika monen Seinäjokelaisen polkupyörä on anastettu tänäkin vuonna.

Henkilötunnuksilla saadaan tehtyä mm. nettiostoksia ja muita joilla saadaan rahoitettua huumeiden käyttöä tai muuta rikollista toimintaa

Yrittämistä ja ammattiosaajia löytyy suomesta.

Työnhakuilmoitus TOR-verkossa.

Mikä palvelee mitäkin?

Pienessä mittakaavassa voidaan ajatella yhteiskunnan turvallisuuden osalta, että nämä vaikuttavat ikävällä tavalla murto-osaan ihmisistä. Jos ajatellaan toimintaa isommassa mittakaavassa yhteiskunnan ja eri maiden turvallisuuteen liittyvissä asioissa, on tullut esille, että sananvapauden ja anonyymiteettiin tehtyjä ohjelmia käytetään terrorismin suunnitteluun, yhteyden pitämiseen ja viestintään. Aika pitkälle suojassa viranomaisen valvonnalta. Aivan samaten kuin Schengen-sopimus antaa Schengen-alueen sisällä liikkumisvapauden ihmisille, niin se antaa liikkumisen vapauden rikollisuudelle ilman viranomaisen rajatarkastuksia. TOR-verkko mahdollistaa sananvapauden  verkossa mutta niin myös erittäin hyvin rikollisen toiminnan.

Sanotaan, että kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa. Tässä tapauksessa voidaan hyvin sanoa, että kaikki mikä tuodaan ihanana ja auvoisena asiana ihmisen, vapauden, sananvapauden, viranomaispelon vuoksi ei sekään ole aina kultaa.